Connect
Laatste FM versus Spotify

Met de introductie van online muziekstreaming en de verspreiding ervan tot superster onder liedjesfans en kenners over de hele wereld, gebruiken individuen het dagelijks, op kantoor, thuis en onderweg met hun mobiele telefoons. Ze bieden een enorme muziekbibliotheek die altijd en overal toegankelijk is, mits je een internetverbinding hebt. Je kunt geweldige deals met afspeellijsten maken met een thema rond je humeur en ze zelfs delen met je vrienden. Twee van de meest populaire sites van dit moment zijn Last FM en Spotify.

Last FM bestaat al sinds 2002 en heeft momenteel meer dan 40 miljoen klanten wereldwijd. De site biedt een groot aantal functies zoals muziek en videostreaming naast het delen van afbeeldingen en ook het meegeleverde voordeel van de mogelijkheid om contact te maken met mensen met vergelijkbare voorkeuren in muziek. Last FM maakt gebruik van moderne technologie van Scrobbling die een verslag van uw smaak in liedjes ontwikkelt en ook gloednieuwe muziek adviseert. U kunt ook een gratis iPhone- of Android-app downloaden en installeren, zodat u onderweg van uw favoriete muziek kunt genieten Spotify streams kopen. Als u hun maandelijks abonnement koopt, biedt Spotify ook een applicatie, maar in tegenstelling tot Last FM kunt u deze gewoon gebruiken.

Spotify is gestart in 2008 en heeft als doel je bestaande muziekcollectie te vervangen door gratis toegang tot een aanzienlijk compendium van nummers. In vergelijking met Last FM is Spotify een downloadbare applicatie die moderne peer-to-peer-technologie gebruikt.

Last FM heeft nog meer netwerkcomponenten voor sociale media geïntegreerd dan Spotify, waaronder berichten- en buddy-monitoring-apparaten, evenals online forums, recensies, bandaccounts, tourdagen en weblinks naar kassa-websites. Naast de sociale attributen als je een hoopvolle artiest bent, kun je met Last FM je eigen nummers uploaden, wat net als MySpace een geweldig platform is om reclame te maken voor je muziek. Als we kijken naar de premiumpakketten die beide sites bieden, kost Last's slechts € 3,00 per maand in plaats van Spotify's abonnementen van € 4,99 en € 9,99.

Beide websites bieden talloze nummers en ook Last FM bevat een bibliotheek van meer dan 7 miljoen nummers, terwijl Spotify er meer dan 10 miljoen heeft. Een groot voordeel voor volledig gratis klanten is dat Last FM geen irritante audio-advertenties afspeelt, hoewel je op Spotify een vergoeding kunt betalen voor uitzonderlijke toegang en ook geen audio-advertenties.

Het voordeel van een goedkope Spotify-klant zijn, is dat je hiermee afspeellijsten kunt maken en je Apple iPhone rechtstreeks in een MP3 kunt veranderen zonder dat je iTunes hoeft te gebruiken. U kunt de applicatie ook offline gebruiken, in tegenstelling tot Last, waarvoor internettoegang vereist is. Last FM is beter in het doorverwijzen van nummers op basis van de moderne technologie van Scrobbelen, maar als je herkent wat je leuk vindt, is Spotify waarschijnlijk veel beter voor het maken van afspeellijsten.

Onlangs heeft Spotify zijn lidmaatschapsontwerp gewijzigd in een pakket van ₤ 4,99 per maand dat volledig gratis advertenties gebruikt, maar geen offline toegang. Hierdoor moet je, als je advertentie gratis offline toegang krijgt, ₤ 9,99 per maand betalen. Een enorme aanpassing, volledig gratis deelnemers, omvat een gebruikslimiet van 20 uur per maand. Als je een bestaande Spotify Free-deelnemer bent via een uitnodiging, is deze limiet voor streamtijd niet van invloed.